Wat is de Chute?

De Chute is een Christelijke jongerenvereniging uit Nieuwendijk, met elke week om zondagavond, vanaf 8 uur een avond. In 1990 is de Chute opgericht door de jeugdraad van de Gereformeerde Kerk te Nieuwendijk. Alles leuk en aardig, maar de club moest natuurlijk ook nog een naam hebben! Gelukkig was die snel gevonden…

In feite was de club namelijk niets meer dan een Christelijke Hangplek voor Uitgebluste Tieners en 
E
ttertjes (afgekort tot C.H.U.T.E) dus de naam Chute was al snel gevonden. De kerkenraad was het hier niet meteen mee eens, dus werd er een iets vriendelijkere definitie verzonnen:

De ‘Chute’ is afgeleid van parachute. De parachute is de bescherming van een parachutespringer zodat hij veilig op de grond kan landen. Zo is dat ook met de mens, die ook bescherming nodig heeft. Een parachute kan men ook zien als: spanning, sensatie en avontuur.
Hier ging de kerk wel mee akkoord en zo was de naam Chute geboren.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Chute gaat helemaal terug tot aan het begin van de beruchte jaren ’90. In de zomer van dat jaar bedachten een aantal mensen van de Gereformeerde Kerk te Nieuwendijk dat het leuk zou zijn om een jeugdvereniging op te starten waar mensen naartoe konden die de club ontgroeid waren (16+ dus). Van het één kwam het ander, en zo werd op 20 augustus 1990 het eerste bestuur samengesteld. De eerste officiële Chute-avond was vier weken later, op 15 september 1990.

Wegens gebrek aan een goed onderkomen werden de eerste twee Chute-seizoenen gehouden op de zolder van de familie Antonides aan de buitendijk. In 1992 werd er uiteindelijk een vaste locatie gevonden voor de jeugdvereniging. Men kreeg een eigen lokaal op de 1ste verdieping van de Oude School (tegenover de Gereformeerde Kerk). Hier bleef de Chute zo’n elf jaar zitten.

Ook dit bleek geen vaste verblijfplaats te zijn, want al vele jaren lagen er plannen klaar om de Oude School af te breken, of te gebruiken voor andere doeleinden. Rond het jaar 2000 kregen deze plannen steeds meer een vaste vorm, en zag het er naar uit dat de Chute opnieuw een ander onderkomen moest vinden. Ook het feit dat de Oude School steeds onveiliger begon te worden (de zolderverdieping was uiteindelijk al verboden terrein wegens instortingsgevaar) speelde een rol.
Uiteindelijk besloot de Gereformeerde Kerk bij te springen: de Chute kreeg toestemming om elke zondagavond gebruik te maken van de Inloop, een nieuwe aanbouw aan de kerk die vanaf zomer 2003 klaar was voor gebruik. Sindsdien verzamelen de Chuters zich elke zondagavond dus in de Inloop, waar de vereniging waarschijnlijk ook nog vele jaren zal verblijven!

 

Verloop van een avond

Mocht je geïnteresseerd zijn om lid te worden van de Chute? Dan is het natuurlijk altijd fijn om te weten hoe het er precies aan toe gaat op een avondje Chute. Rond half 8 gaan de deuren van de Inloop (het gebouw naast de kerk, aan de rechterkant gezien vanaf de voorkant) open voor publiek en stromen de Chuters langzaam binnen. Voor degenen die rond die tijd gewend zijn om een bakkie troost voorgeschoteld te krijgen, is er gratis koffie en thee.

Als de meeste mensen aanwezig zijn, begint om 8 uur het hoofdprogramma van de avond. Het programma wordt meestal verzorgd door iemand van het bestuur (af en toe is er een open avond, waarop iedereen die maar wil een avond mag verzorgen). Het thema van een avond is meestal heel afwisselend: de ene week spelen we een spel, en andere keer is er weer ruimte voor een stevige discussie.

Rond kwart over 9 (soms loopt het wat uit) is het programma afgesloten en is de bar geopend. Je kunt dan nog wat nakletsen onder het genot van een glaasje fris, of biertje/wijntje (alleen als je ouder bent dan 16!) Ook beschikt de Chute sinds kort over een tosti-apparaat. De prijs van een glas frisdrank is €1,00, voor een flesje bier of glas wijn betaal je €1,50. Voor degenen die iets eetbaars zoeken zijn er zakjes chips voor €0,50, en tosti’s voor €1,00.
Aan de Chute-avond komt een eind rond elf uur: dan gaan de lichten in de Inloop uit en verlatende laatste nachtbrakers het pand. Tijd voor een nieuwe week!

Het leukste is natuurlijk om er zelf een avondje bij te zijn om te kijken hoe het er nou echt aan toe gaat. Het lijkt misschien wat eng in het begin, maar al gauw zul je de meeste mensen wel kennen en heb je eindelijk iets te doen op die saaie zondagavond. En bedenk maar: mensen als Gandhi, Moeder Teresa en Nelson Mandela hebben ook ooit op de Chute gezeten! Dus, ben je 14 jaar of ouder en zit je in de derde klas van het middelbaar onderwijs of hoger, kom dan gerust eens langs op Chute!
(De eerste keer dat je op de Chute langskomt is het gratis, als je besluit om vaker te komen kost dit €1,00 entreegeld. Op die manier kan de Chute halverwege het jaar een aantal leuke activiteiten regelen)

Verloop van een seizoen

Natuurlijk valt er elk jaar genoeg te beleven op een seizoen van de Chute! Naast het feit dat er gewoon elke week door iemand van het bestuur een leuke avond wordt georganiseerd, zijn er elk jaar ook weer genoeg avondjes waarop we het een beetje anders doen!

Sinterklaasfeest
Zo rond de eerste weken van december, als de dagen kort zijn en de nachten lang, loopt de Sint met behulp van zijn trouwe Pieten over de daken. Ook op de Chute komt hij elk jaar een avondje langs om onze verlanglijstjes af te werken. Maar ben je stout geweest? Pas dan maar op, want dan beland je meteen bij Sint op schoot!

Herderstocht
Een elk jaar terugkerend hoogtepunt is de jaarlijkse herderstocht. De Chuters kruipen voor één avondje in de huid van de herders (die van de kerststal dus) om door weer en wind een barre tocht te maken door de omgeving. Gapende afgronden, woeste rivieren en verdwaalde roofdieren maken van deze tocht elk jaar weer een fantastische belevenis! Gelukkig hoeven de reizigers onderweg niet van honger en dorst om te komen: als het een beetje meezit worden we onderweg getrakteerd op een kop warme chocolademelk met een koekje!

Schaatsen
Zoals bekend begeven de Chuters zich graag op glad ijs en daarom mag een jaarlijkse schaatsavond niet ontbreken! Zo ongeveer halverwege januari zakt onze club af naar de schaatsbaan in Breda om een paar uur lang rondjes te draaien op de 400-meterbaan, of gewoon vrij te schaatsen op het ronde stuk in het midden.

Chuteweekend
Aan alles komt een einde, en dus ook aan een seizoen op de Chute. Maar de Chute zou de Chute niet zijn als het beste niet voor het laatst bewaard zou blijven, namelijk het onovertroffen CHUTEKAMP! Elk jaar opnieuw zoekt het bestuur met de grootste mogelijke zorg een 5-sterren-kamphuis uit waar we ons ergens halverwege april een heel weekend kunnen uitleven. Boeken kunnen er worden volgeschreven over wat er allemaal al niet gebeurd is tijdens het Chuteweekend – zelfs Sophie Hilbrand zou er nog een rooie kop van krijgen als ze het allemaal wist. Toch is het Chuteweekend een niet te missen ervaring waar je tijdens de lange, chuteloze zomer nog vaak met plezier aan zult terugdenken!

Jaarmarkt
Om het grote gat tussen het Chuteweekend en het nieuwe seizoen een beetje op te vullen bezet de Chute sinds jaar en dag op stand op de wereldberoemde Nieuwendijkse jaarmarkt! Hier weet te Chute zich elk jaar weer te tonen met de meest originele spelletjes en activiteiten. Zo is er de afgelopen jaren al met waterballon en negerzoenen (u weet wel, die dingen die nu “zoenen” heten) gegooid, werd er aan een spijkerbroek gehangen, of moest men proberen om binnen een minuut 3 kaakjes op te eten. Tot nu toe is het bijna elk jaar mooi geweest, dus staat niets een leuke dag in de weg!