Het Chute-alfabet is heel belangrijk voor de chute. Maar helaas was het over de datum (net zoals de vele frisdrankflessen in de bar), daarom de keuze om enige letters aan te passen. Oud-Chuters, wees niet bevreesd! We hebben speciaal voor jullie het originele Chute-alfabet opgeslagen zodat jullie je ogen kunnen sluiten en weg kunnen dromen in alle herinneringen van die prachtige tijd.

Adje Toer – bijnaam van de inmiddels op de Chute legendarische Ad Oldenburg, die de jeugdvereniging in het begin van het millennium een paar jaar heeft begeleid. Hij kwam erbij in 2001, en heeft er in totaal een jaar of twee bijgezeten. Verliet de Chute weer rond het moment dat we verhuisden van de Oude School naar de Inloop, in 2003.

Bonte avond – De laatste avond van het Chute-weekend staat altijd garant voor massa’s plezier. Elke bonte avond heeft een thema – sprookjes, travestieten en vele andere onderwerpen zijn al het thema geweest. In groepjes of alleen zorgen de Chuters elk jaar weer voor een eigen act waardoor het elk jaar weer een fantatische avond is.

Christelijk – De C in Chute moet toch ergens vandaan komen! De Chute is een vereniging van de Protestantse Kerk in Nieuwendijk, maar je hoeft niet naar de kerk te gaan om bij de Chute te mogen! Wel zijn er elk jaar een paar avonden die te maken hebben met het geloof en de Bijbel, waardoor je steeds een stapje dichter komt bij het antwoord op de vraag: “Wat geloof ik nou eigenlijk?”

De bar is geopend! – De webmaster kan zich geen tijd herinneren waarin de Chuteavond níét werd afgesloten met de woorden: De bar is geopend!, om aan te geven dat het is afgelopen en dat de leden onder het genot van een drankje of tosti nog wat na kunnen praten over van alles en nog wat.

Ei Koken / bakken – Het is al 2 keer voorgekomen dat tijdens de dropping op het Chutekamp de opdracht werd gegeven iets met een ei te doen. In 2006 kregen de groepen allemaal een rauw ei mee om onderweg te laten koken en in 2010 was de opdracht om onder andere een gebakken ei mee terug te nemen. Natuurlijk onmogelijke opgaven, want wie gaat er nou om 3 uur s nachts open doen voor een stel melige jongeren, die ook nog eens uit Nieuwendijk komen?! Wonder boven wonder is het beide keren een groep gelukt de opdracht te volbrengen.

Familie Schaap – Geïntroduceerd door Adje Toer himself. Samen met Haren Paren is het eigenlijk het enige overgebleven spelletje van een “zieke spelletjes”-avond die Ad ooit op de Chute organiseerde. Alle Chuters zitten in een cirkel, met één in het midden. Als alle mensen in de cirkel beginnen te blaten, moet degene in het midden zien te raden wie de wolf is (die blaat het hardst)

Gala – De eerste avond van het nieuwe jaar wordt op de Chute altijd feestelijk ingeluid met een heus nieuwsjaarsgala! Zoals de naam al aangeeft is de dresscode op deze avond een beetje afwijkend van een normale avond, want alleen in gala-outfit kom je deze avond de Inloop binnen. Verder worden op deze avond een hoop fotos gemaakt en wordt er nog eens teruggekeken op een geslaagd jaar van de Chute.

Horseman – Het pseudoniem van Niels Colijn, ex-bestuurslid en nog altijd trouwe Chuter. De bijnaam is gebaseerd op de tekst van een nummer van Scooter, waarin de zin “I am the Horseman” wordt gezegd. Waarom deze bijnaam zo goed bij Niels past? Dat weet niemand.

Invalidentoilet – Hoe kon het invalidentoilet nou ontbreken in het woordenboek van de Chute? Naast een normaal mannen- en vrouwentoilet heeft de Inloop ook nog een toilet voor invaliden, dat regelmatig voor andere doeleinden wordt gebruikt dan waarvoor het eigenlijk bedoeld is. Altijd als een jongen en meisje samen de gang opgang maakt wel iemand de opmerking: “die zullen wel even naar het invalidentoilet gaan!” Over wat er nu eigenlijk precies gebeurd is, zul je enkele bestuursleden moeten raadplegen!

Jeugd – Allereerst is de Chute natuurlijk bedoeld als jeugdvereniging, voor alle jeugd in Nieuwendijk en omstreken van 14 jaar tot ongeveer een jaar of 22 (al is er niet echt een bovengrens – op een gegeven moment gaan mensen zelf wel een keer weg). Daarnaast moet je ook in de derde klas van het middelbaar onderwijs zitten. Als je jonger bent, kun je naar de Jeugdclub van de kerk in Nieuwendijk.

Kamp – Uiteraard is het kamp zondermeer het hoogtepunt van een Chute-seizoen. Drie dagen lang (van vrijdagavond tot zondagavond) zoeken de Chuters een kamphuis op om daar vaak tot diep in de vroege ochtend door de omgeving te struinen of achter een kampvuur te zitten. Aan het eind van elk kamp weet de Chuter het zeker: volgend jaar kom ik weer!

Lol – Natuurlijk één van de belangrijkste pijlers van de Chute: plezier! Als er niets meer te lachen zou zijn, zou het natuurlijk maar een zouteloze bedoening gaan worden…

Muziek – Ook al zo’n onmisbare factor op een standaard Chute-avond. Tijdens het thema gaat de muziek uit, maar ervoor en erna staat de trouwe installatie van de Chute nummer na nummer onafgebroken te spelen. En hij krijgt het daarbij af en toe behoorlijk zwaar te verduren: gezien de verschillende bezoekers regelmatig ruziën over wat er nou wel en niet gedraaid wordt, komt het vaker voor dat nummers met veel gemopper halverwege afgebroken worden, dan dat ze volledig worden afgeluisterd…

Nieuwsdienst – Al jarenlang, als er op zondagavond in de kerk een nieuwsdienst voor jongeren wordt georganiseerd, is de Chute aanwezig. Ongeveer een kwartier voor het begin gaan we vanuit het Chute-lokaal samen naar binnen, en aan het begin van het thema later op de avond wordt de dienst nog even kort besproken.

Oude School – Deze mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. In de prehistorie van de hedendaagse Chute (dat wil zeggen: voor het jaar 2003) zochten de leden hun onderkomen in het inmiddels honderd jaar oude schoolgebouw, tegenover de kerk. Jarenlang stond de Chute daar dan ook meer bekend als een soort van krakersclubje dan jeugdvereniging, maar dit beeld trok langzaam bij. In 2003 voltooide de Gereformeerde Kerk de bouw van de Inloop, waarna de Chute in de zomer daar naartoe verhuisde. Inmiddels is de Oude School afgebroken en is er het Jan Biesheuvel Dijkhuis voor in de plaats gekomen.

Peter Hazenoot – Het Orakel van Giessen deed in de herfst van 2005 voor het eerst van zich spreken tijdens een Nieuwsdienst. Na afloop vervolgde hij zijn verhaal op de Chute, waar hij veel mensen goed wist te raken. In september 2006 is Peter nogmaals uitgenodigd, en misschien zal hij ook in de toekomst nog eens te gast zijn. Mis het niet, want zijn boodschap is op zijn minst indrukwekkend!

Quiz – Naast de normale thema-avonden worden er ook af en toe avonden georganiseerd waarin de parate kennis van de Chuter behoorlijk op de proef wordt gesteld! Vragen kunnen onder andere gaan over de bijbel, muziek, of gewoon over alle zaken in het algemeen. Meestal mondt zo’n quiz binnen mum van tijd uit in een heuse oorlog…

Rotzooi – Echt vaak komt het niet voor, maar op sommige avond wordt het toch echt een ongelooflijke puinzooi op de Chute. Eén van die avonden was tijdens het sinterklaasfeest van 2005, waar een paar geniale zielen op het idee kwamen om met natte pepernoten te gooien die – logisch genoeg – aan het plafond bleven plakken. De leiding is na afloop nog lang bezig geweest om alles op te ruimen…

Spooktocht – De klassieke opener van het Chute-weekend. Alle weekendgangers zijn nog fris en fruitig, maar hun conditie wordt meteen zwaar op de proef gesteld: een tocht door een pikdonker bos waarbij je hart voortdurend in je keel bonst… Niet elk jaar kende een geslaagde spooktocht, zo was er een editie waarbij de organisatoren net de hele tocht hadden uitgezet en de eerste groep op pad hadden gestuurd, totdat de boswachter ineens besloot om in te grijpen! Afgelopen moest het zijn, dus kon de organisatie meteen het bos weer in om de groep die al onderweg was er weer uit te halen. Helaas was de tocht niet echt goed uitgezet, waardoor ineens iedereen verdwaald was! Gelukkig was de boswachter toen ook nog in de buurt om te helpen…

Te fur gaan – Uitdrukking die gebruikt wordt als iemand iets doet dat eigenlijk niet door de beugel kan, zoals een grappige opmerking die toch eigenlijk wel kwetsend kan overkomen. Wordt ook wel ‘ns toegepast op het nogal ruige liefdesleven van sommige leden…

Uitjes – De Chute zou maar een saaie boel worden als elke avond in de Inloop zou worden doorgebracht. Daarom zijn er tijdens het seizoen een aantal activiteiten die het geheel een beetje levend houden! Al jaren organiseert de Chute halverwege december de zogenaamde herderstocht, waarin de leden ergens op een verregend stukje weiland worden achtergelaten om vervolgens kilometers lang door de modder te ploegen op de weg terug naar het gebouw. Gezond? Nee. Motiverend? Zeker niet. Maar wel erg leuk!

een Verschoortje plegen – Een kleine aankoop afrekenen met een biljet van 50 euro.

Wand-discussie – Een avond die menig Chuter laat klappertanden. Aan het begin worden er enkele rollen behang op de muur gehangen die aan het eind van de avond volledig gevuld moeten zijn met allerlei argumenten. Want dat is het doel: tijdens de hele discussie mag er geen woord hardop worden uitgesproken (op straffe van een rondje of 5 euro in de pot) en mogen mensen alleen op elkaar reageren via het opschrijven van woorden.

Xinix – Een plek waar veel leden op zaterdagavond hun zuurverdiende euro’s uitgeven aan goudgele pretcilinders en tweederangs bands die niemand anders wil horen. Is er nog iets anders te verzinnen met een X? Xou het niet weten.

IJver – Elke week weet het bestuur van de Chute er met kracht en moeite weer een leuke avond uit te persen, iets waar ze soms uren mee bezig zijn. Dat is een behoorlijke prestatie, en mag daarom zeker niet vergeten worden in dit overzicht.

Zee – de Zee hoort eigenlijk niet echt bij de Chute, maar wordt wel vaak genoemd. De Zee is eigenlijk niets meer dan een andere naam voor het weiland dat achter de kerk ligt, onderaan de dijk. Als je de Chute verlaat ligt de zee meteen aan je linkerhand. Via een trap kun je als je wilt nog een paar meter afdalen, zodat je als het ware achter de kerk uitkomt. Ook hier gebeuren regelmatig dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, voor meer informatie zie Invalidentoilet.